شهزاده سمرقندی
گفتگو با رادیو زمانه
شهزاده سمرقندی
امروز یکشنبه ۲۶ اردیبهشت، محسن آرمین، سخنگوی «سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران» و مسعود حیدری، مدیرعامل سابق «خبرگزاری ایلنا» بازداشت شدهاند.
دختر محسن آرمین در این رابطه، به سایت «پارلمان نیوز» گفته است که مأموران امنیتی امروز، دقایقی پیش از خروج پدرش از منزل، وی را بازداشت کردهاند. دختر آقای آرمین همچنین گفته است که ماموران امنیتی منزل ایشان را تفتیش کردهاند و برخی از اسناد و مدارک وی را همراه با لپتاپاش با خود بردهاند.
در رابطه با این بازداشتها، با محمد علی توفیقی، عضو سابق شورای مرکزی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی گفتوگویی داشتم.
آقای توفیقی معتقد هستند که ممکن است این موج جدیدی از بازداشتها باشد که بیشک در ارتباط با تداوم رویکرد انتقادی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی نسبت به شرایط کنونی در ایران است:
تصور میکنم که این مورد بهخصوص که امروز اتفاق افتاده و آقای آرمین، سخنگوی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران بازداشت شده است، میتواند در ارتباط با تداوم رویکرد انتقادی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی نسبت به وضع موجود باشد.
همینطور، چنانکه اطلاع دارید، چند روز پیش کمیسیون مادهی ۱۰ احزاب، حکم به توقیف فعالیت سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران داد. اما چون این کار، کاری غیرقانونی بود و از طرف هیچ دادگاهی حکمی صادر نشده بود، سازمان آن را نپذیرفت و در برابر این رأی تمکین نکرد و فعالیتهایاش ادامه پیدا کرد. طوری که به مناسبت روز کارگر بیانیهای صادر شد. از یک دید، این بازداشت میتواند در این ارتباط باشد.
ادامهی فعالیت این سازمان بدون مجوز، میتواند به نوعی غیرقانونی محسوب شود؟
ادعای کمیسیون مادهی ۱۰ احزاب این بود که با نامهای که برای سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و حزب مشارکت فرستاده است و اصطلاحاً پروانهی فعالیت این دو حزب را توقیف کرده است، حزب مشارکت و سازمان مجاهدین دیگر نباید به فعالیت خودشان ادامه بدهند. به طور مشخص هم اعلام کرده بودند که اجازهی صدور بیاینه، گردهمآیی و مسائلی از این دست را ندارند.
اما به نظر من، این فقط ظاهر قضیه است. چون واقعیت مطلب این است که ما در آستانهی ۲۲ خرداد و سالگرد انتخابات دهمین دورهی ریاست جمهوری قرار داریم که بهواسطهی تقلب و مشکلاتی که در جریان انتخابات بهوجود آمد، اعتراضاتی شکل گرفت که تا همین امروز هم همچنان ادامه داشته است.
تصور حاکمان این بود که این قضایا را میشود خاتمهیافته فرض کرد. اما تداوم اعتراضها، مخصوصاً بیانیههایی که رهبران جنبش، آقای کروبی و آقای موسوی صادر کردند، خلاف این قضیه را نشان داد و حتی آقای موسوی و آقای کروبی برای ۲۲ خرداد درخواست مجوز راهپیمایی کردهاند.
از سوی دیگر، شاهد آن هستیم که روز گذشته دادستان تهران، در رابطه با بیانیهای که آقای موسوی به خاطر اعتراض به اعدام پنج زندانی سیاسی صادر کرده بودند، تهدیداتی را به طور مشخص، متوجه شخص ایشان کردند.
وقتی همهی اینها را کنار هم قرار میدهیم و با توجه به نزدیکی ۲۲ خرداد و نگرانی و ترسی که حاکمیت از شروع دور جدیدی از اعتراضهای خیابانی و مشکلاتی که متقاعب آن ممکن است بهوجود بیاید، دارد، شروع کرده به بازداشتها و به نظر من حتی ممکن است در روزهای آینده شاهد بازداشت آقای موسوی یا آقای کروبی هم باشیم.
آقایان تصور میکنند – البته به نظر من این تصور، یک تصور اشتباه است - که با این بازداشتها قادر به کنترل اوضاع خواهند بود. در حالی که این بازداشتها نه تنها کمکی به آنها برای غلبه بر مشکلاتشان نخواهد کرد، بلکه مشکلات را بیشتر میکند.
به خاطر این که اگر این بازداشتها مؤثر بودند، بایستی تا امروز که تعداد زیادی از افراد بازداشت شدهاند و همین الان هم در زندان هستند، میتوانستند اعتراضات مردم را خاموش کنند. در حالی که موفق به این قضیه نشدهاند.