میزگرد در رادیو فرانسه، ناکامی ها و دستاورد های جنبش اعتراضی مردم در سالی که گذشت
نوشتۀ بیژن برهمندی
سال پر ماجرای 1388 را در شرایطی پشت سر گذاشته ایم، که چه بسا، مورخان، در آینده ای نه چندان دور، آنرا یکی از پر اهمیت ترین سالهای حیات سیاسی ایران معاصر ارزیابی کنند. سالی که به ادعای تحلیل گران، حوادث آن برآیند مجموعه پیچیده ای از تحولات آرام اجتماعی و سیاسی در یک دهه گذشته بوده است.
بنظر می رسد که درداوری نسبت به ناکامی ها و دستاورد های جنبش عظیم اعتراضی علیه تقلبات انتخاباتی، کمترین هم آوائی و تفاهمی میان روایت سخنگویان حکومتی و فعالان جنبش اعتراضی وجود ندارد.
مسئولان رسمی کشور از پیروزی بی تردید خود بر "فتنه ای" که گویا "دشمنان خارجی" بر پا کرده بودند، خبر می دهند و هم زمان، رهبران جنبش سبز سال گذشته را سال "حماسه های مردم" ، سال "اثبات حقانیت و فرهیختگی" ملت و بر ملا شدن "بی بصیرتی و خودکامگی قدرت پرستان" نامیدند.
میر حسین موسوی در پیام نوروزی اش سال 88 را سال "بیداری در میان ملت ایران" توصیف کرد و این در حالی است که آیت الله خامنه ای ستایش بزرگی از "مسئولان کشور" کرد و "تلاش های ارزنده و بزرگ" آنان را "شایسته تقدیر" نامید.
در مجموع مسئولان کشور، با استفاده از فرصت سال نو، آنچه را که خود فتنه می نامند، پایان یافته قلمداد کردند.
در میز گرد رادیوئی این هفته، بد نیست در این اولین روز های سال جدید، فرصتی را به بازاندیشی در باره حوادث سال گذشته اختصاص دهیم و از این رهگذر، نگاهی نیز به سال پیش رو داشته باشیم.
در این گفتگو ها آقایان رضا علیجانی فعال ملی مذهبی در تهران، فرخ نگهدار عضو سازمان جمهوریخواهان در لندن و محمد علی توفیقی، روزنامه نگار و تحلیلگر مسائل سیاسی در پاریس شرکت دارند.
رضا علیجانی معتقد است که اگر ارکان جمهوری اسلامی را در سی سال گذشته در نظر بگیریم، و نیروهای وسیعی را که اینک در مقابل وضع موجود و دولت مستقر قرار گرفته اند مورد توجه قرار دهیم، می توان نتیجه گرفت که اینک تنها سایه ای از جمهوری اسلامی در بالای قدرت باقی مانده است.
بنظر فرخ نگهدار پیروزی یک دولت در غلبه بر معترضان موقعی است که موفق شود روحیات مردم را، عزم و نگاه مردم را نسبت به مسائل تغییر دهد. بعقیده نگهدار هیچ نشانه ای از این تغییر در جامعه ایران دیده نمی شود. او می گوید "بنابر این من کارنامه دولت را در تغییر روحیه مردم کاملاً شکست خورده ارزیابی می کنم . علیرغم ادعاهای دولت مبنی بر خواباندن "فتنه"، وضع روحی مردم نه تنها تغییری نکرده بلکه در استقامت بر مواضع و مطالبات خودشان تاکید دارند."
اما بنظر محمد علی توفیقی،سال 88، سال نمایان شدن قدرت بیشتر مردم ایران برای احیای پروسه دموکراتیزاسیون بود.او همچنین کارنامه جنبش سبز را در سطوح رهبری، بدنه اجتماعی و سازماندهی کاملاً مثبت و قابل دفاع می داند.